Защо котката дере по мебелите и защо раздърпва с нокти пердетата у дома?

10628822_496399337130301_7922823431961209711_oКогато котката забива нокти в някаква дървена мебел, текстилна дамаска или перде например, тя всъщност заточва ноктите си.

Освен това, животното се опитва по естествен път да отстрани горния слой на нокътните плочки, който се образува с времето.

Тази обвивка постепенно отпада от нокътя на котката и тя се опитва по – бързо да се отърве от нея, за да получи ново остро оръжие за защита от нападателите.

Затова котките толкова често разкъсват тъканите на меката мебел у дома. Така те изпиляват горния слой на ноктите си още по – лесно, отколкото в кората на дърво да речем. А относно котешкия нокът, може би не знаете, че той е нещо като последната фаланга от пръстите.

Показването и прибирането на ноктите при котката се контролира от същите мускули и сухожилия, които при нас отговарят свиването и отпускането на пръстите.
Ето защо изрязването на ноктите при котетата всъщност за тях представлява доста неприятна манипулация.

В нормално състояние техните „оръжия“ са винаги прибрани, а за да ги изреже успешно, ветеринарният лекар трябва да ги извади принудително. Това, разбира се, невинаги се приема радушно от подложените на „маникюр“ котки.

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *