Колко често трябва да къпем кучето си?

За да си отговорите на този въпрос, е необходимо да обърнете внимание на две неща: каква порода е кучето ви и каква е козината му (в случай че не е породисто).

Общото златно правило е, че кучето се къпе веднъж на всеки 3 месеца. Но трябва да съобразите това с горните два параметъра и да прецените сами дали да бъде малко по – често или малко по – рядко.

Ако кучето ви е от порода, която се характеризира със здрави и плътни косми (твърда космена покривка), независимо дали козината му е дълга, средна или къса, е достатъчно да го къпете веднъж на 6 месеца. В противен случай има опасност да се наруши естествения защитен слой на косъма, който го прави гъвкав и блестящ.

Имайте предвид и това, че дори и да не са минали 6 месеца от последния душ, е препоръчително да изкъпете кучето си, ако то се е намърсило, търкаляйки се в нещо прашно или боядисващо козината му.

Ако кучето ви е с мека козина, то за него важи златното правило да го къпете на всеки 3 месеца.

В случай че козината му е кадифено мека и по-дълга, е желателно на всеки 2 седмици да къпете своя пухкав любимец.

Ако пък си имате работа с непокорна и къдрава козина, къпането е хубаво да се осъществява преди всяка подстрижка, а именно веднъж на около 2 месеца.

Независимо какъв тип е козината на кучето ви, е необходимо след баня да я разресвате старателно.

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *