Популярни митове относно декоративните породи кученца…

Малките кучета са много популярни.Повечето сайтове,посветени на тях,са създадени от развъдчици,за това тези кучета само се хвалят и никъде не пишат за проблемите.Към малките кучета трябва да се отнасяте също толкова сериозно,както към големите им събратя.

1.“Малките кучета имат добро здраве.Те притежават уравновесен характер.“

Тъй като развъдчиците отдават значение на размерите на кучетата,естествено е че здравето не може да не страда.На първо място нервната и сърдечно-съдовата система,по-рядко очите,храносмилателния тракт и кожното покритие.Колкото по-малко куче си купите,толкова по-голям проблем със здравето може да има.Женските кучета,които тежат по-малко от половин кг.не могат да раждат.

2.“С малките кучета може да не се разхождате.“

Това пишат почти на всички сайтове за малки кучета:“ За тях е достатъчно тоалетна или пеленка,а физическото натоварване в жилището с топка или кокал е достатъчно.“ Това е мит.Нито едно живо същество не може без вит.Д и слънце,без да се смятат подземните,дълбоководните и нощните животни.Кучетата живеят в света на миризмите.По този начин те опознават света,обменят информация.Тяхната природа е острия нюх,те оставят миризмата си.При някой развъдчици дори живеят в клетки,където стават нервозни.От това особено страдат некастрираните мъжки,които могат да започнат да маркират в жилището.

3.“Малките кучета са лесно управляеми и послушни.“

Всяко куче трябва да се възпитава,дори малкото,иначе става шумно,неуправляемо и дори агресивно.Хората рядко чуват,че такова куче е навредило на някой.И това е така,защото зъбите им са малки,и раните,получени от такива кучета,са търпими и заздравяват.Но това не означава,че кучетата не хапят.Колкото и невероятно да звучи,но 40% от малките кучета хапят сериозно.Да,това не застрашава живота на човека,но това не означава,че трябва да се допуска.

4.“ Малкото куче е идеално за семейство с деца.“

Не всички мини-кучета обичат децата.Децата възприемат кучетата като играчки и ги стискат,галят.Дърпаните от децата кучета също страдат от невроза.И ако им е забранено да нападат децата,това може да доведе до постоянен лай или нападение,например,на съседите.

5.“Малките кучета обичат,когато ги обличат и украсяват.“

Това е свързано с модата….асортимента е богат: дрехи,ластици за коса,нашийници,колиета…
И всичко това струва много пари.Стопанките на джобни кучета често обличат животните като себе си.На сайтовете пише,че малките кучета обичат да се въртят пред огледалото и т.н.Но всъщност това не е необходимо на кучетата,а на хората,без да смятаме случаите,когато трябва да предпазят кучето от студа.

6.“С тях лесно се разхожда.“

Действително малките кучета не ви дърпат и няма да ви съборят на земята.Но те са ужасни хулигани,закачат големите кучета,за което могат да си получат заслуженото.Много често те ръмжат и лаят по минувачите и чуждите деца.И ги спасява само малкия им размер и миловиден вид,но все пак,не е приятно.

7.“ Лесно можете да се справите с тях.“

Това също е мит.Много често развъдчиците казват:“Нима няма да се справите с такъв дребосък?“
Но как да накажете това крехко малко кученце,което ви гледа с нещастни очи,или уринира от страх,когато никой не го е бил.А те не са глупави, а съобразителни,и бързо разбират всичко и започват да се възползват от това.И как тогава да ги научите на ред? Ще ви трябва много търпение и мъдрост,за да възпитате малкото.

8.“Всички малки кучета са страхливи.“

Това е заблуда.Малките кучета,въпреки малкия си размер,не се различават по храброст от кучетата със среден и голям размер.Те ще защитават своя стопанин според размера си и никога няма да позволят да ги обиждат.Размера също има значение-това,което на нас ни се струва малко,за малките кучета с тегло 2 кг.,това вече е огромен размер.

9.“Всички малки кучета са истерични.“

Има много кучета с нарушена психика и сред едрите породи.Подобни отклонения не са нормални за мини-кучетата.

10.“ Малките кучета постоянно лят.“

Липсата на възпитание не е украса за никое куче,независимо от размера.Поведението на кучето зависи пряко от времето,което стопанина отделя за възпитание на кучето.

11.“Всички малки кучета постоянно треперят“.

Не винаги и не навсякъде.Нито при една малка порода треперенето не е записано като нормално поведение.

12.“ Отглеждането на малки кучета е по-евтино.“

Това отчасти е така,ако кучето не е изложбено и късокосместо,то изисква минимум разходи за своето отглеждане.Ако кучето е изложбено,и с дълъг косъм,разходите за отглеждане са много по-скъпи.

13.“ Малките кучета не са кучета,а дамски играчки.“

Сами си направете изводите.

Изводи: Ако не искате да получите истерично,неуправляемо,агресивно,болно кученце,което уринира по цялата къща,никога не забравяйте,че джобните кучета са кучета,както всички останали,само са малки и като всички кучета имат своите особености,за които е необходимо да знаете и с които трябва да се съобразявате.

източник: Първи Български Зоопортал

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *