Продължителност на живота при кучетата

Колко години живее вашето куче? Кога започва да старее и изисква допълнителни грижи? Трябва да се замислите за тези въпроси,когато си взимате кученце.

Съществува поговорка,че малкото куче до старост е кученце.Тя е справедлива,защото кучетата от малките породи запазват младостта си по-дълго и живеят повече.

Стопаните на кучета определят младостта,зрелостта и старостта на кучето,приравнявайки една година кучешки живот към седем човешки.Това не е най-правилния коефициент,защото кучето на възраст до една година може да даде потомство,а седемгодишните деца- не.

Дори да желаете да закупите кученце с най-голямата продължителност на живот,това ще бъде трудна задача,защото до сега учените не са разбрали причината за стареенето на кучето и защо едни породи живеят повече,отколкото други.

Очакваната обща продължителност на живот е 12,8 год.Тя може да се промени в зависимост от породата и може да бъде от 6 до 20 год.

Почти 40% от малките породи живеят с 10 год.повече и само 13% от големите кучета могат да живеят толкова дълго.Средно 23 кг куче ще живее 10-12 год, а куче гигантска порода 6-8 год.

Продължителността на живот непряко зависи и от неговото здраве.Кучетата,както и хората страдат от много заболявания,които намаляват продължителността на живота с няколко години.При някой породи има висок процент на заболеваемост от рак.
Рака е най-разпространената причина за смърт и при възрастните кучета,почти 42% от кучетата умират от различни форми на рак.

При закупуване на кученце трябва да знаете от какви наследствени заболявания боледува дадената порода.Много големи породи кучета страдат от тазобедрена дисплазия,което може да доведе до пълна загуба на двигателната функция и в бъдеще приспиване на кучето.

Кучетата с плоски носове(брахицефалните породи) са склонни към дихателни проблеми,които могат да доведат до прегряване и дори смърт.
Други породи са възприемчиви към ушни и очни инфекции.

Ако разглеждаме по здраве чистопородните и бездомните кучета,по статистика,бездомните живеят повече.

Ако избирате чистопородно куче,намерете добър развъдчик,при който женската няма наследствени заболявания.

Много зависи и от самия стопанин,колко и как ще живее кучето.Хубавото и правилно хранене,физическите упражнения няма да дадат на вашето куче да стане дебело,и може да се изключи възможността от различни заболявания.

Сравнителна таблица за възрастта на човека и кучето

Куче – Коефициент – Човек

2 месеца – 7 – 14 месеца

6 месеца – 10 – 5 год.

8 месеца – 1 2,5 – 9 год.

12 месеца – 14 – 14 год.

18 месеца – 13,3 – 20 год.

2 години – 12 – 24 год.

3 години – 10 – 30 год.

4 години – 9 – 36 год.

5 години – 8 – 40 год.

6 години – 7 – 42 год.

7 години – 7 – 49 год.

8 години – 7 – 56 год.

9 години – 7 – 63 год.

10 години – 6,5 – 65 год.

11 години – 6,5 – 71 год.

12 години – 6,3 – 75 год.

13 години – 6,2 – 80 год.

14 години – 6 – 84 год.

15 години – 5,8 – 87 год.

16 години – 5,6 – 89 год.

Породи кучета- продължителност на живот

Английски булдог- 8-10 год.

Английски спаниел- 10-14 год.

Аржентински дог – 13-15 год.

Басет- 9-11 год.

Булдог- 10-12 год.

Боксер- 10-12 год.

Болонка- 18-20 год.

Бостънски териер- около 15 год.

Голям пудел- 15-17 год.

Гонче- 12-14 год.

Кучета бордо- 7-8 год.

Западно-сибирска лайка- 10-14 год.

Йоркширски териер – 12-15 год.

Кавказки овчарки- 9-11 год.

Курцхар- 12-15 год.

Лабрадор-ретривър- 10-14 год.

Мопс – 13-15 год.

Миниатюрен шнауцер- 15 и повече год.

Малтийски бишон- 15 и повече год.

Немски дог- 7-8 год.

Немска овчарка- 10-14 год.

Стафордширски териер- 13 год.

Померански шпиц- 15 и повече год.

Ротвайлер- 9-12 год.

Дакел- 12-14 год.

Той-териер – 12-13 год.

Чихуахуа- 15-17 год.

Ерделтериер- 10-13 год.

Златист ретривър- 10-12 год.

Ши Тцу- 11-15 год.

Шелти- 12-14 год.

Трябва да се имат предвид всички физиологични и психологични възрастови особености на кучето.През първите две години кучето се развива най-интензивно, на 6 месечна възраст кученцата съответстват на нивото на развитие на пет годишно дете.На възраст една година при кучето започва преходен период със всички особености в поведението му.Още година и вашия любимец може да се приравни по ниво на физическо развитие към 24 годишен човек.

При правилни грижи и възпитание кучетата се формират физически и психологически на възраст 3-5 години.Именно на тази възраст е най-хубавото време за стопанина и кучето.Кучето е пълно с енергия,игриво е,с готовност изпълнява командите,съобразително е.

На 9 години кучето вече се смята за старо.Вместо тичане и игри,кучето търси топлина и покой,изпълнява неохотно командите.
Ако вашето куче е на 15 год,можете да се гордеете с него и със себе си.Осигурили сте условия,в които вашето куче е живяло толкова много време.Вие сте сформирали този начин на живот за него,който е бил най-оптимален.Именно заради това кучето е живяло толкова дълъг и щастлив живот.

Обръщаме внимание на факта,че здравословна старост очаква само това куче,което в младостта е получавало рационално хранене и оптимално физическо натоварване.
Старото куче го очакват предсказуеми трудности- влошава се слуха,забележимо намалява зрението.Мъжките могат да имат проблеми с простатата и пикочополовата система.При много кучета падат зъбите и те се нуждаят от мека храна,която не трябва да гризат и дъвчат.

Такава храна и липсата на активност водят до натрупване на килограми.Не трябва да го допускате,всеки килограм е допълнително натоварване на сърдечно-съдовата система,опорно-двигателната система и на целия организъм.

За старото куче също така е необходим и ветеринар,както и за младото куче и кученцето.Колкото по-рано се открие всяко заболяване,присъщо за възрастните животни,толкова по-големи са шансовете за излекуване или осигуряване на стабилно протичане без особени усложнения.

Определяне на възрастта

Ако сте намерили куче и не знаете възрастта му,съществуват няколко способа на определяне.
Има няколко признака,по които ветеринарите определят на колко години е кучето.

Зъби: зъбите на кучетата се сменят към 7 месец.За това,ако кучето има чисти и бели зъби,значи примерно е на година.Пожълтяване от вътрешната страна на зъбите говори за това,че кучето е на 1 до 2 години.
Образуването на зъбен камък означава,че кучето е на 3-5 год.
Частична или пълна загуба на зъби показва,че кучето е възрастно и се нуждае от специални грижи за зъбите.

Мускулна маса: при младите кучета средното тегло на тялото превишава средното ниво,което влияе на повишената активност.
Старите кучета са по-костеливи,което е резултат от понижена активност.

Козина: при младите кучета има мека и приятна козина,при възрастните козината е твърда,груба,понякога мазна.Може да има мокри петна и плешивини.

Очи: живи и ясни очи,без сълзене са присъщи за младите кучета.Мътни и непрозрачни- при старите.

Изображение

Колкото и да ви се иска вашето куче да остане с вас още много години,настъпва ден,когато вече нищо не може да се направи,дори медицината е безсилна,а заболяването нелечимо.Тогава ще се наложи да вземете едно от най-трудните решения във вашият живот- да продължите страданията на болното куче или да го приспите.
Във всеки случай това е ваше решение,ваша болка,ваша отговорност.

източник: Първи Български Зоопортал

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *