Размножаване и възпроизвеждане на кучето…

Размножаване и бременност

600405_10151575207148200_1336793433_n
Домашните кучета достигат полова зрялост обикновено за 6 до 12 месеца. Половата зрялост може да се забави с 1-2 месеца според различните породи кучета.

Женските индивиди достигат полова зрялост, след първия си естрален цикъл. В пика на цикъла, женските са психически и физически възприемчиви към полово сношение. Тъй като яйцеклетката може да се оплоди до една седмица след овулацията има вероятност една женска да се чифтоса с повече от един мъжки индивид.

Кучето има два цикъла на размножителна активност в една календарна година. Периодът, през който половата система на женското животно се подготвя за оплождане, се характеризира с набъбване (увеличаване обема) на външните полови органи (нарича се разгоненост).

Периодът на разгоненост продължава от 4 до 15 дни. В него се включва и времето, през което женското животно може да е заплодено. Това продължава от 4 до 8 ден. От 3 до 5-ия ден след започване на този период става отделянето на яйцеклетките от яйчника.

При чифтосването на кучетата мъжкият не може да се раздели с женската веднага след спермоотделянето. Тази фаза е известна като „заклещване“ и може да продължи 20 – 30 минути и дори до 1 час. Това заклещване се дължи на допълнителната кост при кучето – os penis. През време на заклещването, кучетата не трябва да се безпокоят или да се разделят насилствено.

Средната бременност при кучетата трае между 56-72 дни. Тя обаче може да варира за различните породи. Броят на кученцата варира според породата. Кучката кърми малките от 35 до 50 дни.

Малките породи кучета обикновено раждат от 1 до 4 кученца, а по-големите породи раждат средно от 6 до 12.

Някои породи кучета са придобили черти чрез селективно развъждане, които им пречат на възпроизвеждането.

Мъжкият френски булдог, например, не е в състояние да оплоди женска. За много кучета от тази порода, женската трябва да бъде изкуствено осеменена, за да се възпроизвежда.

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *