С какво и как е добре да храним малките пакостници…

Спокойно можем да кажем че малките кученца са като малки дечица – те също плачат (макар и с кучешки плач изразяващ се в скимтене), те също се хранят  по малко и на често, те също имат нужда от много грижи и любов.

Малкото растящо кученце има нужда от повече белтъчини, витамини и минерали, които спомагат изграждането на мускулатурата и костната му система. Храненето в първите месеци от живота на кучето е решаващо за неговото бъдещо развитие и здраве.

В първите 1 – 2 месеца малкото кученце трябва да се храни 4 – 5 (до 6) пъти на ден и постепенно да се приучава към различните видове храни. Това не бива да става рязко тъй като стомахът и червата му все още не са развити напълно, стомашната му лигавица е все още много уязвима и небалансираното хранене и смесване на различни храни ще доведе и до гастроинтестинални проблеми – разстройство, повръщане.

В първите месеци от живота на кученцето храненето с гранули е напълно достатъчно. Те могат да се накисват с бульони (трябва да се има впредвид, че по – мазните бульони може да предизвикат разстройство) или само с вода. Днес, на пазара се предлага огромно разнообразие от гранулирани храни, съобразени с вида, породата, възрастта на кучето и редица други фактори.

 

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *