Човешките храни и кучетата…

Нека разгледаме основните храни които приемаме ние хората и да видим какво и по какъв начин се усвояват те от нашите четириноги приятелчета.

Предлагам да започнем от зеленчуците:

ЗЕЛЕНЧУЦИ – приемат се за подобряване баланса на минералните вещества в храната и са добра храна за кучетата.Зеленчуците са източник на фибри,необходим за подобряване моториката на стомашно-чревния тракт.

Логично следва и месцетоооо:

МЕСО – съдържа недостатъчно за кучетата количество натрий,желязо, мед, вит.А,Д,Е, и прекалено много протеини.Даже ако в месната диета се използват калциеви добавки, все още ще има дефицит на останалите хранителни вещества.

Я да видиме и яйчицата:

ЯЙЦА – добър източник на протеини.Те трябва да се използват във варен вид, защото белтъка съдържа аведин,унищожава вит. биатин(отговарящ за козината на кучето).Жълтъка съдържа 33% мазнини и 4 % линолова киселина.В цялото яйце се съдържа голямо количество калций в сравнение с месото, но по съдържание на фосфор са еднакви.

Хайде малко и за млекцето:

МЛЯКО – добър източник на калций, фосфор,белтъчини и много витамини.
Поради високото съдържание на лактоза в кравето мляко прекалената му употреба може да предизвика диария при кучето.
Използаването на краве мляко в храната на кученцата е основната причина за диария при тях.

А рибката:

РИБА – добър източник на протеини, но има някой недостатъци.При хранене с риба има опасност от травмиране на устната кухина, фаринкса и хранопровода с рибена кост.Ако използвате цяла риба,тя съдържа излишък на калций и фосфор. Рибата задължително се подлага на топлинна обработка за унищожаване на паразитите и антивитамина- tiaminazy.

 

 

 

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *